Home » Grafikkort

Är du i köpartagen av ett nytt grafikkort så är du troligen redan ganska bevandrad i datorernas värld eftersom externa grafikkort till datorer i regel köps då man endera vill öka sin prestanda i avancerade 3-D-spel, eller så sysslar man med avancerade videoredigeringar vilket också kräver sitt grafikkort. Men vare sig du är novis eller expert följer här nedan en liten köpguide.Till att börja med så kan vi väl nämna att denna artikeln kommer att inrikta sig mot grafikkort som framförallt är för spel. Hursomhelst så finns det en del saker ett nytt grafikkort kan vara bra till för den vanlige användaren också. Till exempel att spela upp något på flera skärmar och så vidare. Men som sagt, artikeln handlar framförallt om gamingkort och hur du ska gå tillväga när du ska välja. Det är lite krångligare än man initialt kanske tror. Idag finns en rad faktorer att ha i åtanke för att få ut det mesta av ditt grafikkort. Huvudrubrikerna för vad vi anser vara viktigt när du ska göra ditt val är följande:

  • Strömförsörjningskrav.
  • Skärmupplösning och stöd för flera skärmar.
  • Övriga systemets prestanda, CPU i synnerhet.
  • Uttrymmet i din datorlåda

Budget bestämmer som vanligt prisklassen på kortet och således prestandanivån. I guiden tänker vi inte så mycket på budgetdelen eftersom du med din budget ändå kommer att hamna i en prisklass som stämmer överens med denna. Och då handlar det mer om att när du valt ut ett gäng, att gå igenom ovanstående kriterier för att se vad som stämmer in mot ditt behov. Kom ihåg att det inte alltid är det ‘snabbaste’ kortet som är det bästa i många fall.

Strömförsörjning

När vi tittar på strömförsörjning till ett grafikkort så är det inte bara antal watt som är viktigt. Det finns en del andra saker att också ha i åtanke:

  • Om din strömförsörjningsenhet har de nödvändiga kontakterna.
  • Om ditt nätaggregat bistår tillräckligt med ampere.
  • Nätaggregatets effektivitet (effektivitet i watt).

Det första att tänka på när du väljer ett grafikkort är alltså om ditt system kan försörja det med ström. Om du redan har strömförsörjning så måste du räkna ut ditt systems totala förbrukning, det kan du göra på den HÄR sidan. När du vet detta så måste du tänka över strömförsörjningens effektivitet. Har du ett billigt nätagg på säg 500 watt så kan du räkna med ett bortfall på närmare 30% av dess maximala kapacitet. Har du ett dyrare så kanske du bara förlorar 5%. Det innebär i klartext alltså att ett nätagg med 500W kapacitet kanske bara ger 400W till din dator. Det innebär alltså: faktisk kapacitet minus konsumtion = vad du har att röra dig med när du väljer grafikkort.Nu kan du börja titta på grafikkort! Det du då kan börja med är att hitta en recension med tabeller om strömkonsumtion. Då kan du jämföra vad korten kräver gentemot den strömkapacitet du “har över”. Optimalt är givetvis att grafikkortets maximala prestanda inte kräver mer ström än ditt system kan bistå. Dessutom är det bra om du lägger på ungefär 10-30% extra än vad som anger grafikkortets maximala strömkonsumtion för att vara säker på att ditt system kommer att kunna fungera optimalt.Kort alltså: Räkna ut hur mycket ström datorn behöver konsumera och hur mycket du har tillgängligt i watt. Titta på försäljarens rekommendationer för minimum vad som krävs i strömväg.

Skärmupplösning och stöd för flera skärmar

Anledningen till att vi här nämner skärmstorlek och upplösning är ganska viktig. Om videoRAM-minnet är för litet så kommer du att uppleva tydliga kvalitetsproblem. Har du däremot “för mycket” videoRAM gentemot den skärm du har, så har du antagligen lagt för mycket pengar på grafikkortet. Det finns ingen definitiv mattematisk formel för detta men vi tycker att följande regler generellt är gångbara:Grafikkort med 512MB minne – Skärmar med högsta upplösning 1440 X 900.Grafikkort med 1GB minne – Skärmar med upplösning   1680 X 1050 – högst 1920 X 1080.Logiken är givetvis att om du har tre 1080p-skärmar så behöver du 3GB vRAM eller om du har tre 1366 X 768 så behöver du 1,5GB. Men kom ihåg att vi skriver framförallt i gamingsyfte. Skulle du syfta att visa tre skärmar med enklare dokument och presentationer så krävs “endast” att kortet supportar tre skärmar, men kräver mycket lägre storlek på video-RAM-minnet.

Övrig prestanda med fokus på CPU

När det handlar om prestandan för spel så handlar det framförallt om två systemkomponenter; grafikkortet och processorn (CPU:n). Du måste välja ett grafikkort som din processor kan samspela med. Din CPU kan begränsa ditt grafikkort men inte vice versa. Det handlar alltså om att processorn har tillräcklig prestanda för att grafikkortet också ska kunna prestera på sitt yttersta om man ska beskriva det enkelt. Är processorn för dålig så fungerar den som en flaskhals (kallas för bottlenecking på engelska).Det enklaste sättet att illustrera detta är med några enkla exempel. Ett grafikkort som till exempel ett GTX 550Ti, skulle fungera fint med en AMD trippelkärnig processor eller bättre, samt de flesta av Intels dual core-processorer. Om du skulle bottlenecka det systemet så innebär det att du skulle använda dig av en processor som var sämre än de nämnda. Då kan du alltså inte få ut maximalt av ditt grafikkort eftersom processorn inte “spelar i samma liga”.Inte heller till detta finns det någon exakt formel för hur man skall räkna, man får helt enkelt använda sitt sunda förnuft när man väljer. Men en bra riktlinje är att processorn ska åtminstone ungefär 65-70% av vad grafikkortet kostar för att vara säker på att det inte blir en flaskhals.

Datorlådans uttrymme

Det sista att ha i åtanke när man ska välja grafikkort är hur det ser ut inne i datorhöljet. Det här gäller både vertikalt och horisontellt. Finns det plats i lådan? Problem med platsproblem brukar oftast vara om det är en dator som är köpt färdig från en återförsäljare, då kan den ofta vara ganska platsoptimerad för att inte ta mer plats än nödvändigt. Har man byggt ihop datorn själv kanske man har haft i åtanke att i framtiden uppgradera.

Slutligen

Det här var en snabbgenomgång av vad som kan vara bra att tänka på när du ska köpa nytt grafikkort till din PC. Din stationära PC skall tilläggas, även om vissa delar är likadana för köp till laptops så finns det några andra saker att ha i åtanke där. I slutändan är det inte så väldigt svårt att se vilka kort som presterar bra och vad de kostar. Det som är lite knivigare är att gå igenom är de faktorer vi gått igenom här ovan. Men ta dig lite tid med detta så att du med säkerhet väljer rätt grafikkort.