Välja rätt laptop
Man skulle kunna säga att beslutet att det är dags att inhandla en ny laptop är starten på en process. En process där många faktorer skall vägas fram och tillbaka innan du klickar på köpknappen – eller i butiken pekar på en modell och uttalar orden “den skall jag ha”. Faktorer som genast spelar in är givetvis budget och krav på prestanda. Det senare kommer du dock bli varse att det måste brytas ned i mindre bitar för att komma fram till vilken laptop som passar just för ditt personliga ändamål. Här nedan kommer en guide för att hjälpa dig att komma till insikt om vilka saker du bör ha i åtanke när du väljer vilken laptop som ska bli din.
MAC eller PC
Det första du behöver besluta är om du vill ha en MAC-dator eller en PC-dator. I din bekantskapskrets finns det säkerligen människor som står på båda sidorna. En del är Applefrälsta och har såväl en MAC-dator, iPhone och iPad. Medan någon annan tycker att MAC är komplicerat, svindyrt och överskattat – och därför föredrar PC… Vi ska inte bli kvar alltför länge i den diskussionen och därför så väljer vi den enkla förklaringen istället för den komplicerade diskussionen. De båda typerna av datorer är bra på olika saker. Vill du ha en väldesignad läckerbit, redigera videos, köra massor med processer simultant eller redigera enorma bilder i photoshop? Ja då är det troligen en MAC du ska satsa på. Vill du hellre ha en spelvänlig laptop med grymma komponenter, men som ändå inte förstör din budget? – då är det troligen PC som är rätt för dig.Väljer du direkt MAC här så kommer din process att förkortas eftersom det inte finns lika många modeller att välja på. Du kommer att få prestanda, men du får vara beredd att betala ordentligt för den. Väljer du PC så återstår fortfarande en djungel av olika valmöjligheter. Vi inleder med att gå igenom de olika typerna av laptops.
Olika typer av laptops
Olika typer av laptops är givetvis också tillverkade på olika sätt. Det är viktigt när du ska köpa att du tar reda på vilken typ som passar just ditt behov. Varje typ av laptop representerar en kompromiss och en avvägning om vad man vill ha. Det inkluderar pris, rörlighet (alltså hur smidig den är att ta med sig), komponenter och nöjespotential. Ofta får man välja bort någon av delarna.
Ultrabooks
Tunn och lätt! Ultrabooks är lätta att bära och perfekt för personer som vill ha med sig sin laptop överallt men som för den skull inte vill försumma någon prestanda. Ultrabooks använder sig i regel av energisnåla Intel Core-processorer, SSD-hårddiskar och chassit är tunnt. För att få kallas ultrabook så måste den vara tunnare än två centimeter. Det finns oftast inte så många portar på grund av den tunna kroppen. Med sina högupplösta skärmar, bra lagringsplats och extra RAM-minne så skiljer den sig från netbooks i både specifikationer och pris. Pris varierar såklart men man får oftast räkna med att minimum ligger kring 5000kr.
Netbooks
Likt ultrabooks kan netbooks också stoltsera med att de är lätta att ta med, har än lättviktsprofil och lång batteritid. Många har förutspått att netbooks kommer att dö ut nu när surfplattor är så populära och Windows 8 introducerats. Men den fortsätter att stanna kvar ibland oss. Troligen är det det relativt låga priset som gör det möjligt. Priset brukar i regel starta kring hälften av vad en ultrabook kostar. Tyvärr innebär det också att prestandan är ungefär hälften så god också. Med detta sagt så finns det få alternativ som är bättre än en netbook när ditt användningsområde kommer att vara generell surfning, ordbehandling och andra enkla användningsområden. En netbook passar till exempel bra som studiedator eller som en backup-dator.
Svensson-datorn
En Svensson-dator är en dator som du oftast ser i reklambladen som de stora elektronikkedjorna skickar ut per post eller har som storbanner på sina förstasidor på webben. Det handlar om datorer som har hyggliga komponenter utan några onödiga extra flashiga grejor och detta till ett rimligt pris. En smart sak som man generellt ska tänka på när man ska köpa en Svensson-dator är att titta det som var totalt top-notch för ett eller ett par år sedan. På det sättet kan datorn, trots att den åldras hålla hyfsad funktionalitet. I regel så är köpet av en dator av modell Svensson ungefär samma process som hela laptopköparprocessen eftersom man får välja vilken eller vilka komponenter man värdesätter mest. Vill jag ha mycket lagringsutrymme så kanske jag får offra att grafikkortet inte är så högpresterande. Svensson-datorn brukar kosta ungefär 4000-6000 kronor.
Business laptop
Affärer kräver en affärsmässig laptop. De bästa Businessdatorerna är de som är väl lämpade för resande; smidig storlek. De bör även ha relativt kraftfulla komponenter för att kunna hantera alla typer av mjukvara utan några problem. Du kanske ska hålla en presentation, då vill du att din dator stabilt visar din bildpresentation utan hackiga avbrott. Dessa laptops har ofta många uttagsportar i sidopanelen för diverse ändamål. Dessa typer av datorer har ofta lite extra säkerhetsfunktioner såsom fingeravtrycksläsare. Ljudnivån från fläktar ska vara låg och tangentbords- såväl som datorns generella ergonomi skall vara god. En business laptop kostar i regel från 9000 och uppåt.
Gaming laptop
De flesta gaming laptops sätter oftast prestandan före smidighet. En stor 17-tums skärm med grymma komponenter är vad som karaktäriserar en gaming laptop. Stora och klumpiga är de, så på dessa är det helt klart så att skönheten finns på insidan. Höghastighets- fyrkärniga processorer med kraftfulla grafikkort som klarar de senaste spelen och skärmar med knivskarpa färger och en ordentligt tilltagen upplösning samnt blixtsnabba SSD-hårddiskar och datorn blir lika bra som den blir dyr. En bra gaming laptop får du räkna att ge från 10 000 ända upp till dryga 20 000. Givetvis med dessa komponenter är datorn bra till mycket annat också, som till exempel tunga bild- och filmredigeringar. Något man bör ha i åtanke här är att om datorn bara är tänkt att stå på en och samma plats och ha spel som ändamål, så är det att föredra att titta på ett stationärt alternativ istället eftersom man då kan komma undan betydligt billigare.
MAC-datorer
Vad det innebär att köpa en MAC-dator har vi redan nosat på. Men i stora drag innebär det att man både betalar för- och får prestanda. Dessa datorer har Apples eget operativsystem, alltså inte Windows – som finns på PC-datorerna. En Macbook är snyggt designad och datorn i sig är mycket väloptimerad prestandamässigt. Men kostar det så smakar det, den billigaste Macbooken kostar kring 10 000 och sedan finns de i olika prestandamodeller och storlekar upp till närmare 30 000. Kort och gott kan vi säga såhär; har du inga problem med Apples operativsystem, tänker inte spela några speciella spel samt har en stor plånbok så är detta valet för dig. MAC-datorer är även väloptimerade för arbete med grafisk design och är vanligen använda av personer som arbetar med just detta.
Kortfattad sammanfattning
Ovan sammanfattade vi ungefär det utbud av olika laptops som finns. Dock utelämnade vi precisa siffror och jämförelser av hårdvaran eftersom detta är något som ständigt förändras, nästan från dag till dag. Hursomhelst så kommer här ett antal punkter som du kan ha i åtanke när du ska välja din laptop. När du läst igenom punkterna så kan du förhoppningsvis identifiera vilken av de tidigare listade laptops som passar för dig.
- Prestanda – I vår mening det viktigaste. Kortfattat så finns det inte bara riktigt snabba datorer, det finns datorer som är snabba på olika saker. Har man en dator med snabb processor men med ett sämre, integrerat grafikkort så funkar datorn bra för kontorsjobb. Har man istället ett specifikt grafikkort med ordentligt med minne på, så har man en dator som lämpar sig även för spel och visuell redigering. Användningsområdet för datorn avgör vilken hårdvara du vill söka efter.
- Storlek – Återigen beroende på vad du skall använda datorn till så väljer du storleken på skärmen. 15,6 tum är standardstorleken, men ska du ofta ha datorn med dig, kanske i jobbet, så lämpar sig nog en 13-14 tums dator bättre. Tänk på att ju större dator desto tyngre kommer den att vara. Ska den stå nästan helt stationärt så gör det kanske ingenting om den väger lite extra.
- Anslutningar och portar – Vilka typer av anslutningar behöver du? Vill du koppla din dator till TV:n för att kunna se film, ja då ska du se till att datorn har en HDMI-utgång. Kanske behöver du bluetooth, minneskortsläsare och så vidare…
- Batteritid – Säger väl egentligen sig självt. Vissa kräver inte att datorn ska klara mer än en liten stund utan strömkabel, andra vill att datorn ska klara sig större delen av dagen utan. Vad är dina krav? Sätt ditt krav i relation till prisbilden.
- Pris – En viktig faktor som måste vägas emot alla de andra faktorerna. Vill man ha en relativt billig laptop så måste man prioritera vad man värdesätter högst när det gäller prestandan. Vill jag ha en lätt och billig dator så får man prioritera bort snabbheten. Vill man ha en snabb och billig dator så får man räkna med att datorn väger lite mer. Vill man ha både och så kommer den att kosta lite mer. En tumregel kan vara att om man har tänkt sig att ha datorn ett tag så är det oftast värt att lägga några kronor extra så att den håller en god prestanda under en längre tid – istället för att den året efter är helt förlegad. Allt beror på vilken budget du har.
- Design och ergonomi – Du kommer spendera många timmar med din dator och då spelar mer personliga saker in. Hur ser datorn ut, känns tangentbordet skönt, känns skärmen skön att titta på och så vidare. Andra saker som kan vara bra att titta på är hur lång garantin är och vilken service som erbjuds från försäljaren.
Slutligen
Jämför priser, var kräsen – den finns väldigt många laptops att välja bland.Kolla upp villkor för reparation och service samt garanti.Räkna med värdeminskning.Tänk på framtiden – snåla inte för mycket om du har möjlighet, datorn håller prestanda längre då. Skaffa skydd i form av en datorväska eller motsvarande.Väg in tycke och smak – komponenter kan vara bra, men du måste också trivas med datorn.