Att hålla snyggt bland kablarna vid datorn


Många har nog tänkt tanken att vad skönt det skulle vara med ett helt trådlöst samhälle, men tyvärr är det ju inte så. Många kablar blir det och när dammsugaren kommer fram så är det ofta ett elände. Visst finns det lösningar i form av trådlöst Internet och trådlösa tangentbord och möss, men det är ändå massor av kablar som behövs för att din stationära dator ska fungera.

Många sitter idag med en dator och skärm, en uppsättning mus och tangentbord och lite andra saker så som webcam, högtalare, hörlurar, USB kabel till kameran, USB kabel till telefonen, externa hårddiskar med mera, så till slut blir det oftast ändå ett gäng med kablar bakom datorn eller bakom skärmen på skrivbordet. Men lugn det finns lösningar som gör det enklare och snyggare bakom din dator.

Det man gör är att använda sig av kabelkanaler, kabelslangar, kabelsamlare, kanske till och med buntband och tejp om det behövs.

Det man frågar sig är om det finns för och nackdelar med alla alternativ? Men tro mig det brukar ändå bli bättre i slutändan när man städat upp bland sina kablar.


+ (plus)

  • Det är lättare att städa då damm och smuts inte samlas lika mycket.
  • Mindre risk att kablar skadas vid städning
  • Det ser mycket prydligare ut.
  • Lättare att veta vilken kabel som är vilken.

– (minus)

  • Det kan ta ganska lång tid att få till snygga kabeldragningar.
  • Det kan ta en stund att lägga till och ta bort kablar när du gjort den perfekta kabeldragningen.

Innan du sätter igång så behöver du planera lite. Gå över dina kablar i lugn och ro. Ta god tid på dig att undersöka vilket alternativ du ska välja, sedan så kan du lägga timmar på att få det som du vill. Tänk lite hur du vill ha det innan du sätter igång och ha gärna mycket kablar i olika längder för att få det att passa bättre för just dig hemma eller på din arbetsplats.

Något man bör göra om man har flera kablar av samma sort som man omöjligt kan skilja åt så är det mycket bra att märka upp kablarna antagligen med tejp i olika färger eller att man har markerat siffror i båda ändarna en bit in på kabeln så att man vet vilken som går vart. Det första man ska göra är att se till om man verkligen behöver alla kablar man har inkopplade. De kablar man inte så ofta använder kan man ju plocka ur och lägga i en låda och ta fram de få gånger man ska använda dom.

Något annat du bör tänka på är att inte ha för skarpa böjar på kablarna, kontrollera att kablarna inte är skadade och inte dra buntbanden för hårt om du använder sådana. Kablar kan enkelt gå sönder vid för våldsam hantering. Som det blev sagt tidigare så är tejp något man mycket väl kan använda, problemet är om du ska lägga till någon kabel eller plocka bort. Kabelslangar, kabelkanaler eller uppsamlare är något som mycket väl kan användas, fördelen där är ju om man tar bort eller lägger till en kabel till systemet.

Tejp kan som sagt användas till mycket och den är relativt billig. Nackdelar finns så som att vissa tejpsorter fäster dåligt på vissa material och blir kladdiga efter en tid. Kontrollera när du köper tejp så den är av god kvalité, då en del har en förmåga att lossna väldigt lätt. Rengör gärna dina kablar innan du tejpar. Här gäller även att tejp håller inga extrema tyngder på plats, utan då kanske ett buntband är bättre.

Till slut; När du väl bestämt dig för att fixa upp härvan bland kablarna. Ta då och bestäm hur just du vill göra. För det mesta kombinerar man lite av varje på de ställen där det ska vara tillfälligt och kanske inte syns. Tejp, buntband, Kabelkanaler, Kabelsamlare och Kabelslang hittar du i välsorterade Byggvaruhus, på större affärer och kedjor. Behöver du kablar av olika slag, HDMI-kabel, USB-kabel så kan vi rekommendera Kabelbutiken.com. De lagerför även artiklar för kabelhantering.

Kom ihåg sträck ej kablarna för mycket – Byt ut dåliga kablar – Mät en och två gånger – Kolla gärna upp dina kablar med jämna mellanrum så ingen kabel har skadats.

 

Tags: