Att driva en hemsida


Att driva en hemsida är idag något som vem som helst kan göra utan några större problem. Även om det fortfarande innefattar en hel del teknikaliteter att kunna leverera en sajt till alla besökare så är det oftast dolt bakom ett behändigt och bra användargränssnitt.serverrum

Hosting

Den tekniska driften av hemsidan brukar oftast lämnas över till en extern leverantör som driver ett så kallat webbhotell. Ett webbhotell är helt enkelt en tjänsteleverantör som hyr ut rum på deras servrar samtidigt som de sköter all de vardagliga tekniska driften. Webbhotellen finns i många olika prisklasser med olika inriktningar. Vissa har till och med gratis hosting som finansieras av antingen reklam eller genom att sälja premiumtjänster som kostar pengar.

Publiceringssystem

Då sajter idag uppdateras regelbundet gällande både innehåll och design så brukar man nu för tiden försöka skilja på dessa för att göra arbetet enklare. Detta brukar betyda att man använder sig av någon form av publiceringssystem som gör att man enkelt kan uppdatera innehållet på sajten utan att ha någon teknisk kunskap om hur sajten fungerar.Vissa av dessa systemen levereras i paket med hostingen vilket gör att utvecklaren har kontroll över hela miljön och på så sätt kan leverera en jämnare tjänsteupplevelse. För dig som som kund tar det dessutom och gör hanterandet av sajten enklare då du alltid vet vilket företag du skall vända dig till vid problem.Publiceringssystem finns i många olika versioner med olika inriktningar. Ibland behöver man kanske bara kunna publicera och hantera information medan man andra gånger behöver driva en hel webbshop.

Innehåll

Slutligen så innebär drift av en sajt att man skall publicera innehåll på den. Innehållet kan man antingen producera själv eller om man vill, köpa från professionella skribenter.Viktigast är att innehållet och dess ton passar sajten och dess läsare.Något som man bör ha i åtanke är att en sajt idag inte bara fokuserar på text utan ofta innehåller både bilder, ljud och video.