Solid State Drive (SSD)


Kärt barn har många namn, SSD-enheterna är ett kärt barn och brukar kallas för lite olika namn, men vi håller oss till Solid State Drive, eller bara SSD-disk.

Solid State-Hårddisk

Supersnabb hårddisk

En SSD-disk är kortfattat en hårddisk som går mycket snabbare än vanliga mekaniska hårddiskar som vanligtvis finns i datorer. Det som är den stora skillnaden mellan dessa två gömmer sig i namnet faktiskt “solid state”. Det syftar till att en SSD-disk, till skillnad från mekaniska hårddiskar, inte har några rörliga delar. Ganska precis som ett USB-minne men som sitter i datorn.

En SSD-disk/minne fyller som sagt samma funktion som en vanlig hårddisk, men den är betydligt mycket snabbare, tystare och är inte speciellt känslig för mekaniska stötar likt en vanlig hårddisk med rörliga delar är.

Att SSD-diskar är så snabba beror på att de har en mycket hög sekventiell läs- och skrivhastighet. För att inte bli alltför tekniska nu så kan vi bara säga att en enklare variant av SSD-disk läser ungefär fyra gånger så snabbt som en vanlig mekanisk hårddisk. De som är mer avancerade läser upp till en gigabyte per sekund, vilket i sin tur är fyra gånger snabbare än de enklare varianterna av SSD-diskar.

Söktiden brukar dessutom ligga kring 100 gånger snabbare än en vanlig hårddisk, vilket är det som gör att en vanlig hemdator känns oerhört mycket snabbare med en SSD-hårddisk. Något som många tycker är en stor fördel med dessa hårddiskar är att de även gör så att datorn startar upp blixtsnabbt, inte sällan under tio sekunder från att du trycker på “påknappen”.